maanantai 9. joulukuuta 2013

Luukku 9 : Torttuillaan




Rakastan joulutorttuja! En täysin ymmärrä miksi, sillä eiväthän ne mitään muta- tai juustokakkuja ole, joiden himon osaan selittää täyteläisellä suussa sulavalla ähkymakeudella. Jokin näissä kuivankarheissa luumuisissa leivoksissa saa kuitenkin jokavuotisen himon syttymään jo marraskuun alkuviikoilla kun glögit tupsahtavat kaupan hyllyille. Tähän ymmärtämättömyyten hukutin hetkeksi ajatukseni ja pohdinnoistani pulppusi seuraava viisaus: Rakkauden todellinen kohde löytyy niistä täysin omatekoisista tortuista joiden rapsakkuus ja kosteus ovat täydellisessä suhteessa pienissä epämääräisen näköisissä siksakkireunaisissa leivonnaisissa joita lapsuuden alkuvuosilla ja harvinaisilla vierailuilla on saanut nauttia. Tähän päädyin oikeastaan tässä taannoin kokeiltuani itse omilla käsilläni vääntää tortut alusta loppuun asti ja huomattuani sen huikean eron. Alla esittelen tämän loistokkaan kotitekoisen herkun salat. Herkkua todella! On se kotitekoisuus vaan niin kova sana! 





























Voitaikina.


500 g voita tai margariinia
500 g vehnäjauhoja
½ kupillista vettä
2 tölkkiä maitorahkaa
(1/2 tl leivinjauhetta)



Nosta voi lämpenemään pöydälle ennen kuin aloitat leipomisen. Sekoita voi, jauhot ja maitorahka tasaiseksi taikinaksi. Notkista vedellä. Voit laittaa ripauksen leivinjauhetta, mutta minulla ne kohosivat varsin hyvin ilmankin. Nosta taikina jääkaappiin kovettumaan.
Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muitoiseksi, taita kolmin kerroin ja kauli uudelleen. Toista muutaman kerran. Jos taikina pehmenee kovin, nosta se hetkeksi taas kylmään.





Hillo.



pussillinen luumuja
n. 1/2 dl vettä
(sokeria)



Kaada kattilan pohjalle vesi ja keittele luumuja hetken aikaa, kunnes luumut pehmenevät. Lisäile vettä tarvittaessa.

Soseuta sauvasekoittimella soseeksi ja tarpeen vaatiessa lisää sokeria oman makusi mukaan.



1 kananmuna (voiteluun)




Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinapyörällä neliön muotoisia paloja. Muotoile haluamasi mallisia joulutorttua, tähtiä, kukkia tai mitä vain mielikuvituksen rajoissa keksit. 

Paina sakarat paikalleen ja voitele kananmunalla sakarat siveltimellä. Laita lusikallinen luumuhilloa tortun keskelle. Meillä luumuhilloa laitetaan kunnon kukkurallinen eikä ulkonäkö saa siinä määräillä. Maku on se tärkein!
Nostele uunipellille ja paista torttuja 200 asteessa n.10 min. 





Torttuilkaahan tekin!










2 kommenttia:

  1. Ymmärrän täysin joulutorttuhimosi! Ja parhaita ovat juuri itse rahkavoitaikinasta tehdyt. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekkin?! Jouluruokien parhaimmistoa, nam! (: Täytyy varmaan kohta mennä tekemään jo kolmas taikina.. hilloa tein viisaana reilusti. ;)

      Poista