perjantai 13. joulukuuta 2013

Luukku 13 : Anopin leipä




Avioon menessäni unelmien miehen saannin lisäksi sain pääsylipun anopin herkkujen äärelle. Pidän tätä varsin mukavana bonuksena, varsinkin tämän kyseisen reseptin vuoksi. Mikään ei näet paremmin kruunaa joulun kohokohtaa, jämien syöntiä, kuin tämä jouluinen herkkuleipä. Juustot, lihat, kastikkeet ja rosolli sopivat leivänpäällisiksi voita tietenkään unohtamatta. Pahinta vain on se, että edellämainitut oivallettuani mässäilystä ei enää tahdo tulla loppua. 



Meillä vuorojouluttelu on otettu tavaksi, mikä tarkoittaa sitä, että tänä jouluna matkaamme joulunviettoon vanhempieni luokse vuoden tauon jälkeen. Mikä on ihanaa, sillä onhan se minulle se aito oikea joulu. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että anoppilan joulu jää tänä vuonna kokematta joten, jo leipään addiktoituneena, on minun tehtävä omat kopioni näistä leipäsistä. Kopioitahan nämä vain, mutta onnekseni tämän leivän yksinkertaisen reseptin ansioista ei kopiotkaan jää kauas aidosta.





















Anopin joululeipä.
                             kaksin kappalein


1 l piimää
1 pala hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
3 dl maltaita
3 dl riusjauhoja
1-1,5rkl suola
n.1l sämpyläjauhoja


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon. Lisää loput ainekset sekaan. Sämpyläjauhoja lisää loppua kohden varovasti jättäen taikina melko löysäksi. Kaada taikina kahteen leipävuokaan ja anna kohota liinan alla kahden tunnin ajan. Paista leipiä 160 asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Laita paistoajan puolivälissä leipien päälle leivinpaperi ettei pinta mustu.




" Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! "



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti