tiistai 2. syyskuuta 2014

Muoviton syyskuu

IMG_9872

IMG_9863

IMG_9867


IMG_9870


Eilen pyörähti vauhtiin muoviton syyskuu.
Hetken pohdiskeltuani aihetta tajusin sen olevan lähes mahdottomuus, ainakin noin koko elämän kattavana ajatuksena. On vielä kohtalaisen helppoa olla ostamatta muovipusseja tai pakata hedelmänsä paperiin tai kangaspussukkaan. On vielä jopa suurinpiirtein hahmotettavissa miten eläisin ilman muovia kauppaostoksillani. Mutta että ihan kaikki muovit autoista, tietokoneista, pesuaineista ja muista elinpiirimme esineistä saisi pois. Sen leimaan tältä istumalta lähes mahdottomaksi.

Ajattelin kuitenkin ryhtyä tähän muovittoman syyskuun haasteeseen. Kuitenkin suosiolla pidättäytyä elintarvikeostoksiin ja keittiössä liikennöivään tavaratrafiikkiin.

Noniin, lähdetään vaikka leivistä liikkeelle. Leivät voi ostaa paperipussissa tai leipoa itse, tosin öljypullojen korkissa tiiivisteet ovat kuitenkin muovisia. No öljyttömiä leipiä sitten, tai katson tuon pienen tiivisteen sormieni läpi?

Lihan voi ostaa tiskiltä, paitsi että lihatiskin paperi on muovitettua valaisi mieheni heti kun yritin yhden elintarvikekategorian saada muovitta kaupasta kotiin. No, ei sekään nyt maata kaada, voidaan elää koko kuu ilman lihaa, eipä sitä muutoinkaan paljoa tule syötyä. Miehenhän voi sitäpaitsi lähettää kalaan, ei pistäisi hanttiin yhtään, voin kertoa.

Jatketaan sitten maitotalouspuolelle. Eipä sieltä mitään saa oikein ostettua muovitta, niin maidot, rahkat, voit, juustotkin on kaikki pakattu hyllyille somasti muotoilluin muovipakkauksin. Tuplastikin harmillisen monet. Tähän löysin heti ratkaisun ja aion hakea maidon suoraan tilalta, tampereella on tuo Ahlman ihan meidänkin lähellä. Uskoisin että saan maitoni lasipurkkiin. Toivottavasti! Maidosta teen ainakin jugurttia, sitä ilman kun en oikein osaa elää. Voisi kokeilla juustojakin.
Katsotaan mitä torstain ruokapostauksiin ilmestyy..

Syyskuu on pullollaan satokauden herkkuja, suurimman osan tuotteista saa ostettua muovitta hevipuolella. Toki on myös niitä muoveihin pakattuja kuten munakoisot, paprikat ja salaatit.
Salaateissa teen nyt kyllä pakolla poikkeuksen, koska salaatti on ihan liian tärkeä ainesosa meidän perheessä, ja palstan salaatit meni jo. Palstaa tietenkin tyhjennetään oikein huolella ja muovitta ilman muuta. Täytyy vaan miettiä tuolle muoviämpärille sijainen. Ehkä pahvilaatikko voi hoitaa roudaushomman. Yritän kyllä hevipuolella toteuttaa raskaansarjan muovittomuutta, se on kuitenkin se helpoin osasto.

Mitäs vielä, no tietenkin ne lasipurkkien muovitiivisteet. Ne voisin nyt kyllä mennä fuskaamalla läpi. Pastat ja riisit-kategoriasta toivon myös löytäväni ainakin joitain merkkejä täysin pahviin pakattuna, jopa ilman niitä muovisia kurksitusluukkuja. Saa nähdä löytyykö.

Yhtäkkiä tajusin tässä haasteessa sen kaikkein haastavimman puolen. Pakastin! Se on pullollaan mustikoita, mansikoita, viinimarjoja, ruokia. Kaikki muovirasioissa. Mihin muuhun niitä muka voisi pakata? Lisäksi aion kyllä omenat laittaa vielä pakastimen huomaan, syyskuussa.
En nyt keksi oikein ratkaisua tälle dilemmalle, onkohan tästä tehtävä jo kolmas poikkeus?
( Salaatit, tiivisteet, pakasterasiat? )

Herkut? Hyvä syy olla ostamatta. Sekin tekee varmaan hyvää.

Tällaiseen syyskuuhun ajattelin sukeltaa. Yritän pitää elintarvikepuolella muovitonta syyskuuta.
Haasteeseen saa lähteä mukaan, voidaan sitten yhdessä tuskailla tai jakaa voittofiiliksiä!
Haasteen voi myös muokata omanlaisekseen. Vältätkö kuun muovikasseja, tai ehkä lisäät siihen muoveihin pakatut einekset? Ehkä kuukausi ilman tuplapakattuja tuotteita?
Terkuin: toistaiseksi vielä haasteesta innostunut

- Ani -ps. Facebookin puolelta lisäinfoa minua kokeneemmilta ja viissaammilta muovittomilta
IMG_9868

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä haasteeseen! Jään innolla odottelemaan, että miten meni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! :) Eilinen kauppareissu sujui ihan hyvin mutkitta, katsotaan miten loppukuu. :) Pidän kyllä ajantasalla.

      Poista